HTML

Bemutatkozás

Sziasztok!!! Vida Márk vagyok gyerek újságírással foglalkozom és ezt a blogot is azért hoztam létre hogy másoknak is megmutassam munkáim.... Riportok híres emberekkel, cikkek a világ dolgairól. A legtöbbje már régebbi, de ha lesznek újak azokat is felrakom addig is jó szórakozás hozzá....

Friss topikok

Linkblog

Peter Falk

2011.06.28. 19:03 Baggio96

Peter Falk

 

Ki nem ismerné a kicsit lassú agyjárású, ballonkabátos, idős hadnagyot? Ugye hogy senkinek sem kell bemutatnom Colombot? Na de az őt játszó színészt?..

 

 Peter Michael Falk 1927.szeptember 16-án New York Cityben született. Peter kelet-európai zsidó származású, lengyel, cseh, orosz és magyar kötődésű bevándorlok gyermeke. Édesapja Michael Falk egy ruhakereskedés és vegyes bolt tulajdonosa volt. Édesanyja Madeleine Hochhauser Madeline New Yorkban született. Peter saját elmondása szerint nagyszülei révén orosz, lengyel, cseh és magyar felmenőkkel rendelkezett.

A fiatalember az ossingi főiskolára járt, ahol osztályelnök volt. Diplomája megszerzését követően szakács lett az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi flottáján. Falk 1960.április 17-én nősült először: Alyce Mayot vezette az oltár elé. A házaspár két gyermeket fogadott örökbe: Catherine-t, Jackie-t. Peter és Mayo 1976-ban váltak el. A színész egy évre rá 1977-ben újra házasodott. Feleségül vette kolléga nőjét Shera Danese színésznőt.

Az 1960-as évek elején mind a filmvásznon, mind a tévéképernyőn felhívta magára a figyelmet. A könnyed szórakozást képviselte a Robin és a 7 gengszter (1964) című zenés komédiába is játszott, ahol olyanokkal szerepelt együtt mint: Frank Sinatra,Bing Crosby, Sammy Davis Jr. és Dean Martin. Mint a címből is sejthető, a film Robin Hood történetének modernizált változata. A Colombo meghozta számára a világhírnevet. A Colombo 1968-ban kezdődött A recept: gyilkosság című epizódal. A folytatás csak három év múlva következett mivel Peter sokat gondolkozott rajta hogy elválalja-e a sorozatott. Az 1971-ben sugárzott második részt- Váltságdíj egy hallotért- a magyar közönség moziban láthatta előszőr. Ezzel az epizóddal valóban elindult a Colombo sorozat, amely nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem az egész világon rendkívül nézett és sikeres lett. A televíziós sikerekkel párhuzamosan Falk mozifilmekben is szerepelt nem is rosszul. Az 1980-as évek terméséből Wim Wenders azóta klasszikussá vált filmje, a Berlin felett az ég (1987) emelkedik ki, amelyben Michael mondhatjuk úgy is hogy magát alakította mivel egy filmsztárt kellet benne játszania. 1995-ben Falk Woody Allen partnereként komédiázott Neli Simon egyik legsikeresebb színházi darabjának, a Napsugár fiúk televíziós feldolgozásában.

Megromlott egézségi állapota miatt a Colombo tervezett utolsó epizódját 2007-ben végül nem készítették el. Több év betegség után 83 évesen Beverly Hills-i otthonában hunyt el, 2011. június 23-án

 

Filmjei után kapott díjak:

 

1961 jelölés Murder, Inc. (legjobb férfi mellékszereplő)

1962 jelölés Egy maroknyi csoda (legjobb férfi mellékszereplő)

1972 jelölés Colombo (legjobb tévés színész)

1973 díj (legjobb tévés színész)

1974 jelölés Colombo (legjobb tévés színész)

1975 jelölés Colombo (legjobb tévés színész)

1976 jelölés Colombo (legjobb tévés színész)

1978 jelölés Colombo (legjobb tévés színész)

1991 jelölés Colombo (legjobb tévés színész)

1992 jelölés Colombo (legjobb tévés színész) (legjobb főszereplő/televíziós minisorozat/)

1961 jelölés The Law and Mr. Jones: Cold Turkey (legjobb férfi mellékszereplő)

1962 díj The Dick Powell Show: The Price of Tomatoes (legjobb férfi színész)

1972 díj Colombo (legjobb férfi színész)

1973 jelölés Colombo (legjobb férfi színész)

1974 jelölés Colombo (legjobb férfi színész)

1975 díj Cololmbo (legjobb férfi színész)

1976 díj Colombo (legjobb férfi színész)

1977 jelölés Colombo (legjobb férfi színész)

1978 jelölés Colombo (legjobb férfi színész)

1990 díj Colombo: Egy falatka sajt (legjobb férfi színész)

1991 jelölés Colombo és a rocksztár gyilkosa (legjobb férfi színész)

1994 jelölés Colombo: Nehéz ügy (legjobb férfi színész)

 

Bambi díj: Megkapta: 1976-ban és 1993-ban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr283022626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása